onsdag 8 maj 2013

Matlagning hos Mamma Maria



bilder/kuvat verkstaden verstas

Mitt bästa reseminne någonsin kommer antagligen att vara den italienska matlagningskursen hos Mamma Maria på sluttningen av Castilla Romanis kullar. Där, mitt i familjen Tengler-Galzignatos vingård, under pergolan, fick vi lära oss det romerska kökets hemligheter. Svenska Maria som lärt sig konsten av sin italienska svärmor Nonna Lidia, som i sin tur lärt sig av sin mor. Som aperitif under matlagningen drack vi gårdens ekologiska rödvin Il Furioso (= den ursinnige), skar bitar av en gudomligt god Peccorino-ost och salamikorv och pickade i oss solvarma nyplockade oliver.




bilder/kuvat verkstaden verstas

Jag kan ännu höra Marias glada instruerande röst när vi tillredde bl a friterade zucciniblommor fyllda med sardiner och mozzarella, salviakryddad saltimbocca, kokta kronärtskockor, aubergin, stötte pesto i en mortel och lärde oss baka egen pasta från grunden samt till efterrätt dränkte jordgubbar i socker och vittvin och vispade Tiramisu. Självaste vinbonden "Il furioso", Marias man Carlos höll ett vakande öga över oss och hjälpte till där det behövdes. Alla rätter serverades sedan vid ett långbord; antipasti, primi, secondi och dolci.













bilder/kuvat verkstaden verstas

I skymningen avrundades middagen med en promenad längs en kullerstenslagd slingrande bergsväg högt upp till den idylliska medeltida staden Nemi, känd för sina söta smultron.


bild/kuva verkstaden verstas

2 kommentarer:

  1. Vad härligt! Helt fantastiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste upplevas! Svårt att återge alla smaker, dofter, värmen och gemenskapen i ord och bild. Mamma Maria har även Bed & Breakfast uppe i Nemi. Rekommenderar!

      Radera